Unna dig nybakat varje dag

Om surdegsbröd

Vi på Fabian Flinks Brödbod använder surdeg i nästan alla brödsorter, allt från vår vitaste fralla till mörkaste rågbröd. Vi använder två sorters surdegar, en med vete och en med råg.

Varför?

Bröd med surdeg får en mer utpräglad och aromatisk smak. Det sänker PH-värdet på degen som därav kan absorbera mer vätska och bli saftigare och håller längre utan tillsatser av konserveringsmedel.

Surdegsbröd är nyttigt, det håller blodsockret på en bra nivå och bryter ner ämnen som hindrar kroppen att ta upp vitaminer och mineraler. Därför kan kroppen tillgodogöra sig näringsämnen bättre om man regelbundet äter surdegsbröd.

Vad är en surdeg?

Är en deg vars mikroorganismer hela tiden befinner sig i aktivt tillstånd. Livsaktiviteten är konstant pågående.

Av den mogna surdegen kan man ta bort en del och spara den som start till en ny surdeg. Denna aktiva livsprocess förs då vidare.

Surdegen består av mjölksyrebakterier och ättiksyrebakterier liksom jästsvampar som finns naturligt i mjölet. När mjöl blandas med vatten och får stå varmt börjar dessa mikroorganismer att föröka sig.

För att få ett förstklassigt bröd så bakar vi allt i vår egen stenugn som varit vår trotjänare sen starten 2006.

Att baka i stenugn ger ett vackert och rustikt bröd som håller sig saftigt extra länge. Och det beror på att värmen appliceras direkt mot bakverket som då får en kraftig skorpa som hindrar vätskan att frigöras från inkråmet på brödet. Dessutom bidrar den kraftiga skorpan till att ge brödet smak.

Allt vårt bröd knådas, vägs upp och bakas helt manuellt med största hantverkskänsla och stolthet.

Tilläggas bör även att vi väljer våra råvaror med högsta noggrannhet.

Vi använder riktigt mejerismör och den bästa mandelmassan som går att uppbringa. Därav så kan vi utan överdrift skryta med att vi tillhandahåller mälardalens i särklass bästa bakverk.

Vi producerar och marknadsför vår egen "Enköpingslimpa" - finns endast i butiken på Torggatan!